fredag 26. oktober 2012

Kinesisk samtidskunst


Vi har vært og sett den kinesiske samtidskunsten som vises på Bergen Kunstmuseum og Galleri 3,14.
Det var både vakre, magiske, rystende og inspirerende kunst på disse utstillingene.
Her er foto av noen av kunstverkene:


Li Songsong
Xiang Jing

Jing Kewen

Ai Weiwei





Cao Hui



mandag 15. oktober 2012

Bildefiendtlighet - ikonoklasme

Mange muslimer blir rasende når de ser bilder av profeten Muhammed.
De mener religionen deres blir krenket. Det har vært flere publikasjoner av tegninger og filmer om Muhammed de siste årene som har ført til voldelige reaksjoner. Kunstneren Lars Vilks og avistegneren Kurt Westergård må ha politibeskyttelse etter at de laget slike tegninger. De har opplevd drapsforsøk.
Hvorfor blir muslimene så sinte?
Det er nok mange forklaringer, men en forklaring ligger i bildeforbudet som ikke står i Koranen, men i Bibelens 2. Mosebok. Der står det:

« Du skal ikke lage deg noe gudebilde, eller noe slags bilde av det som er oppe i himmelen eller nede på jorden eller i vannet under jorden. Du skal ikke tilbe dem og ikke dyrke dem! «
 
Dette gjelder også for jødene som ikke har bilder i synagogene. Muslimene utsmykker sine moskeer med vakre geometriske mønstre og kalligrafier, men ikke bilder.
I Koranen står det, såvidt jeg har lest, ikke noe forbud mot å avbilde Muhammed, men advarsler mot avgudsdyrkelse. Det står feks:
 
 ”Frembring intet som har likhet med Gud, for Gud vet alt, men dere vet ingenting».

Bildeforbud, eller ikonoklasme som det heter på gresk, har vært diskutert i andre perioder også. På 700-tallet var det en bildestrid i det øst-romerske riket. Ikonoklaster kaltes de som var imot bilder,  ikonoduler de som var for. Ikonoklastene ville hvitkalke veggene der det var malt bilder av Kristus.

Jeg setter ikke inn et bilde her, av respekt for ikonoklastene.


torsdag 20. september 2012

Hva er kunst?



Kunst og samfunn står i forhold til hverandre. I vårt samfunn lager kunstnerne stort sett den kunsten de selv ønsker å lage. Idealet er å være fri og ikke-kommersiell. Man lager ikke kunst for å selge, men ambisjonen er å lage god kunst. Kunstnere stiller ut på gallerier og arbeidene kan bli solgt eller de blir ikke solgt.  Kunstneren kan søke om stipend og kan få eller ikke få stipendet.
Før var det derimot slik at det var oppdragsgivere som bestilte et kunstverk hos kunstneren.
Det kunne være kirken, konger, fyrster eller et rikt borgerskap som ville ha bilder og skulpturer til å ha i kirker, i slott, i palasser, i hager og villaer.
På 1700 tallet skjedde det en endring. I romantikken oppstod kunstnerrollen slik vi kanskje fremdeles tenker den: kunstneren som fri og uavhengig, som står utenfor samfunnet og dermed ser verden på en ny og annen måte enn de fleste andre, som er genial og som arbeider utifra inspirasjon. Og kanskje samtidig den ensomme, ulykkelige og fattige.
Damien Hirst: For the love of God
Eller kan vi se en endring i dag ved at enkelte kunstnere selger for enorme summer og blir attraktive investeringsobjekt for finansnæringen?
Den engelske kunstneren Damien Hirst problematiserer
både kunstnerrollen og hva kunst er. Han har mange ansatte som lager mange av arbeidene sine som han selger for høye summer.

søndag 9. september 2012

Raff Design



Under Raff Designuken viser mange designere fra Bergen og omegn frem produktene sine i byens vinduer.  

Vi så på en del av utstillingene. Noen viste frem produktene sine på en ganske tradisjonell måte, mens andre hadde gjort mer ut av presentasjonen.
For eksempel T Michael som stilte ut regnfrakker (Norwegian Rain) med vesker og sko i Korskirken. 
Det var satt sammen som en installasjon der mange store glass fylt med vann laget en vei opp mot alteret der frakkene stod utstilt. Klærne var satt inn i nye og symbolske sammenhenger, som utvidet forestillingen om hva klær er. 



                                         Fra utstillingen i Korskirken



Nytt skoleår 2012/2013

Denne bloggen skal handle om visuell kultur. Den er laget i forbindelse med det valgfrie faget Visuell kultur og samfunn på Tertnes videregående skole. Elevene lager sin egen blogg som er koblet til denne.


Faget handler om visuell kultur; dvs. kunst, design og arkitektur, men også om bilder i populærkulturen, i reklamen og på nettet.
Hvordan speiler bildet samfunnet det er laget i?
Hvordan kan design og arkitektur endre på måten vi lever livene våre?


Vi lever i en bildekultur; vi ser bilder overalt, i byrommet, på nettet, i aviser og blader. Faget skal gjøre oss mer bevisst bruken av bilder og hvorfor bildene ser ut slik de gjør.

Vi skal gå på kunstutstillinger og se på ny og gammel arkitektur i Bergen.



Følg med hva som skjer!
                                        

                                                             Bergens Tidende 2012-09-08
                                                              http://www.e-pages.dk/bergenstidende